Tannpleie

Hva er tannstein?

Tannstein er som regel forkalket plakk som sitter langs tannkjøttet, men kan også oppstå fra kalsium og fosfater i spyttet som krystalliserer seg på tannoverflaten. Det er mest vanlig å finne tannstein på innsiden og mellom tennene, og forekommer oftere i underkjeven enn overkjeven. Tannstein har som regel en mer ru overflate enn tennene noe som gjør det lettere for bakterier å feste seg. Da kan det lettere føre til mer plakkdannelse. Tannstein gir også bedre feste for misfarging, og kan til og med føre til hull i tennene eller i verste fall periodontitt.

Hvordan unngå at tannstein danner seg?

Om man opprettholder god tannhygiene vil plakk fjernes fortløpende, slik at tannstein får dårlige forutsetninger til å dannes. Det er viktig å huske tanntråd i tannhygienen for å unngå oppbygging av tannstein. Tips for god tannhygiene:

 • Grundig puss av tenner morgen og kveld (ikke ta for hardt i)
 • Bruk av tanntråd eller tannstikker etter tannpuss
 • Skylling av tenner med tannskylling som inneholder eteriske oljer, sorbitol og xylitol.

Man bør i tillegg årlig gå til tannlege/tannpleier for å få utført profesjonell tannrengjøring med etterfølgende fluorbehandling, for å gi tannemaljen og tennene den beste behandlingen. Hos Victus Dental tilbyr vi også plakkontroll-tabletter. Dette minner litt om tyggegummi, og skal brukes etter at tannhygiene er utført. Disse tygges i 30 sekunder, og spyttes deretter ut. I ettertid vil plakk få en synlig rødfarge, og man kan lett pusse vekk disse områdene.

tannstein

De fleste av oss ønsker seg et pent og hvitt smil. Med kosmetisk og estetisk tannpleie kan man tilpasse utseendet på tennene, samt gjøre dem rene og hvite.

Hva er estetisk og kosmetisk tannpleie?

Estetisk og kosmetisk tannpleie dekker alle behandlinger som forbedrer / korrigerer tennene. Har man et mellomrom man ønsker å bli kvitt, slitt tanngard, eller om de er misfarget fra røyking, snusing, vin eller kaffe, kan vi hjelpe deg.

Noe av hva som inngår som del av kosmetisk tannpleie:
 • Utskifting av fyllinger
 • Tannkroner eller skallfasetter
 • Tannrens og scaling av tannkjøttet
 • Bleking av rotfylte tenner
 • Generell tannbleking

Vi sikrer et varig og godt resultat! Våre tannleger har lang erfaring med kosmetisk og estetisk tannpleie, og hos oss er vi opptatt av at man ikke skal ruineres etter et tannlegebesøk. Alle våre behandlinger holder høy kvalitet, og for pasienter som har angst eller frykt for å gå til tannlegen kan vi tilby beroligende tabletter. Vi har alltid fokus på pasientens beste, og tilpasser oss deres behov.

pent smil

Vi ønsker at våre pasienter skal ha god tannhelse og kaller derfor inn alle våre pasienter til årlig tannsjekk.

Hva inngår i forebyggende tannpleie?
 • Røntgen tas av tenner og kjeve for å vurdere pasientens tannhelse og for å gi oss oversikt over eventuelle problemområder.
 • Vi undersøker tenner og tannkjøtt.
 • Til slutt utfører vi en grundig puss (med fluor) og rens av tennene som inkluderer bl.a fjerning av tannstein. Om nødvendig utføres scaling på tannkjøttet for å forhindre oppbygging av plakk nær tannkjøttet, som igjen kan føre til tannkjøttbetennelse eller tannkjøttsykdom.

Dersom vi avdekker problemområder vil vi sammen med pasienten anbefale aktuelle behandlinger. Kontakt oss i dag for å bestille forebyggende tannpleie.

forebyggende tannpleie