Tannstein

Hva er tannstein?

Tannstein er som regel forkalket plakk som sitter langs tannkjøttet. Tannstein kan også oppstå fra kalsium og fosfater i spyttet som krystalliserer seg på tannoverflaten. Det er mest vanlig å finne innsiden og mellom tennene, og forekommer oftere i underkjeven enn overkjeven.

Tannstein har som regel en mer ru overflate enn tennene forøvrig, som gjør det lettere for bakterier å få feste, som igjen kan føre til mer plakkdannelse. Tannstein gir også bedre feste for misfarging, og kan også føre til hull i tennene eller i verste fall periodontitt.

Hvordan unngå at tannstein danner seg?
Illustrasjon hvordan bruke tanntråd.

Det er viktig å huske tanntråd i tannhygienen for å unngå oppbygging av tannstein.

Det viktigste man kan gjøre er å opprettholde en god tannhygiene. Dette inkluderer:

  • Grundig puss av tenner morgen og kveld (ikke ta for hardt i)
  • Bruk av tanntråd eller tannstikker etter tannpuss
  • Skylling av tenner med tannskylling som inneholder eteriske oljer, sorbitol og xylitol

Om man opprettholder en god tannhygiene vil plakk fjernes fortløpende, slik at tannstein får dårlige forutsetninger til å dannes.

Man bør i tillegg ta en årlig tur til tannlege/tannpleier for å få utført profesjonell tannrengjøring med etterfølgende fluorbehandling for å gi tannemaljen og tennene de beste forutsetninger.

Hos Bokstadveien Tannlege tilbyr vi også plakkontroll-tabletter. Dette minner litt om tyggegummi, og skal brukes etter tannhygiene er utført. Disse tygges i 30 sekunder, og spyttes deretter ut, og i ettertid vil plakk få en synlig rødfarge – og man kan pusse vekk slike områder med presisjon.

Ta kontakt med oss for den beste tannpleien!

Vi kan nås på telefon 21 01 08 49, eller så kan du også bestille time ved å benytte skjemaet nedenfor.

Om du er ny pasient hos oss får du 30% rabatt på første undersøkelse. Vi gir også studenter 15% rabatt, og personer med bedriftsavtaler får 20% rabatt.

Nyhet!

Usynlig tannregulering. 

Få rette tenner og et flott smil uten tradisjonel regulering, ta kontakt for mer informasjon.

Bestill time

3 + 14 =