Tannprotese

Eksempel på tannprotese over + underkjeve (gebiss).En tannprotese er ofte den rimeligste og raskeste erstatningen for en eller flere manglende tenner. Dette er en løsning hvor tenner ikke sitter fast i kjeven, men settes inn enten med en slags gom (helprotese) eller bøyle (delprotese). I Norge anses tannproteser som en midlertidig løsning for å raskt få på plass en visuell og fungerende tannerstatning, eller der kostnader må tas hensyn til på kortere eller lengre sikt.

I ett unntak kan tannproteser være ansett som den beste varige løsningen, og dette er i tilfeller hvor pasient har vansker med renhold av tennene.

To typer tannproteser

Tannproteser finnes i helprotese, også kjent som gebiss, men også som delproteser hvor en eller flere tenner erstattes av protese som holdes på plass med en bøyle som settes på tilgrensende tenner.

Protesene tilpasses for gommene de skal ligge på av tanntekniker, men til å begynne med vil mange ha en tilvenningsperiode hvor disse kan gjøre det vanskelig å snakke helt rent. Noen vil også oppleve at protesene kan gi gnagsår, og i slike tilfeller er det nødvendig å få tilpasset tannprotesen hos oss.

Fordelen med tannprotese er at disse koster betraktelig mindre, og blir levert raskere enn for eksempel:

  • Tannbro som kobles mot tenner på hver side
  • Eller tannimplantat med tannkrone som kobles mot kjevebenet

De er også veldig lette å rengjøre, og kan tas ut dersom man ikke skulle ha behov for dem (for eksempel under søvn).

Ulempene er dog at de kan løsne når man tygger eller snakker, at de vil trenge tid til vedlikehold fra tid til annen og at man kan oppleve å få gnagsår – samt ha noen utfordringer med uttale og tilvenning. I tillegg sitter disse ikke fast, så man kan oppleve at de kan løsne i samtale eller når man spiser/tygger.

 

Ta kontakt om du vil vite mer om tannproteser

Nyhet!

Usynlig tannregulering. 

Få rette tenner og et flott smil uten tradisjonel regulering, ta kontakt for mer informasjon.

Bestill time

7 + 8 =